Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Podjetniška aktivnost v Sloveniji že drugo leto močno upadla

Washington, 20. januarja - Zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji je lani že drugo leto zapored močno upadla: s 5,35 odstotka na 4,65 odstotka odraslega prebivalstva. V dveh letih se je število nastajajočih in novih podjetnikov v naši džavi zmanjšalo kar za četrtino.

S temi rezultati se je Slovenija v svetovni raziskavi podjetništva, ki so jo danes predstavili v Washingtonu, v svetovnem merilu uvrstila na 50. mesto med 59 državami oz. na 18. mesto med 26 evropskimi državami. Lani se je najbolj zmanjšalo število nastajajočih podjetnikov, to je tistega dela prebivalstva, ki se šele odloča za podjetništvo oz. imajo podjetje manj kot tri mesece.

Na Inštitutu za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, ki je nosilec raziskave za Slovenijo, ocenjujejo, da je bilo v Sloveniji lani okrog 130.000 podjetniško aktivnih posameznikov. Med njimi jih vsaj 15.000 nikoli ne bo uresničilo svojih podjetniških namenov do te mere, da bi imeli dejansko aktivno podjetje.

bg/fz
© STA, 2011