Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Lani manj reševalnih akcij, a več mrtvih

Kranj, 20. januarja - Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije je bilo v dvanajstih mesecih leta 2010 glede na leto prej opravljenih devet odstotkov manj intervencij, število udeležencev v njih pa je bilo manjše za 16 odstotkov. V dolino so lani sicer prinesli več mrtvih gornikov kot leta 2009, v prvih treh mesecih leta kar sedem.

Okoli 60 odstotkov nesreč se zgodi pri planinskih dejavnostih, ostale pa pri drugih dejavnosti v gorskem svetu, na težko dostopnih področjih ali tam, kjer so gorski reševalci s svojo tehniko in znanjem najbolj usposobljeni za reševanje. V gorski reševalni zvezi pri tem opažajo, da je nesreč pri aktivnostih v zraku in drugih adrenalinskih športih vsako leto več.

Analiza je poleg tega pokazala, da so pri vseh društvih in postajah, razen v Tolminu in Kranjski Gori, imeli nekaj manj dela kot v letu 2009. Gorski reševalci iz Tolmina so tako že vrsto let med najbolj obremenjenimi, saj po številu akcij in porabljenih urah reševanja opravijo kar petino vsega dela v Sloveniji.

spi/miv
© STA, 2011