Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zaradi kraje ustavljen sistem EU za trgovanje z izpusti

Bruselj, 20. januarja - Evropska komisija je včeraj zvečer zaradi napadov kibernetskih tatov za najmanj teden dni ustavila večino dejavnosti v okviru sistema Evropske unije za trgovanje z izpusti. Odločitev je bila sprejeta, potem ko so tatovi z računa na Češkem ukradli dovolilnice za trgovanje z izpusti v vrednosti sedem milijonov evrov.

Že pred tem so hekerji vdrli v račune za trgovanje z izpusti v Avstriji, Grčiji, Estoniji in na Poljskem. Prehodni ukrep je po navedbah komisije sprejet zaradi ponavljajočih se vdorov v nacionalne registre v zadnjih dveh mesecih.

Po prvem takšnem vdoru v začetku leta 2010 je Evropska komisija predlagala ukrepe za okrepitev varnosti registrov in incidenti v zadnjih tednih so po njenem mnenju izpostavili potrebo po hitri uveljavitvi teh ukrepov.

Nekatere države članice naj bi namreč oklevale pri izvajanju ukrepov, češ da si jih ne morejo privoščiti. Evropska komisija se bo jutri predvidoma sestala z eksperti iz držav članic, s katerimi bodo preučili razvoj dogodkov.

pm/sk
© STA, 2011