Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Državni lastniki Abanke morajo v objavo prevzema ali odtujitev delnic

Ljubljana, 20. januarja - Državni lastniki Abanke Vipa - Mobitel, Hit, Sod in Zavarovalnica Triglav -, ki jim je agencija za trg vrednostnih papirjev v torek z odločbo zamrznila glasovalne pravice, ne bodo smeli razpolagati z delnicami v banki vse do objave prevzemne ponudbe ali odtujitve delnic.

Omenjeni štirje državni lastniki skupaj z Luko Koper morajo tako, če želijo znova pridobiti glasovalne pravice, bodisi skupaj ali eden ali več od njih v imenu vseh družb objaviti ponudbo za prevzem Abanke bodisi odtujiti delnice Abanke na način, da skupaj, eden ali več od njih ne bodo dosegali prevzemnega praga.

Zavarovalnica Triglav je lastnica 25,61-odstotnega deleža Abanke, Sod ima v lasti 2,24 odstotka delnic, Hit je lastnik 6,15-odstotnega deleža Abanke, Mobitel pa 0,92-odstotnega deleža. Luka Koper je marca in aprila lani pridobila 174 delnic Abanke, ki jih je nato novembra in decembra prodala.

Prav Luka Koper, ki je v 51-odstotni lastni države, je glavni krivec za postopek pred ATVP, saj je z nakupom omenjenega deleža dvignila lastniški delež države v Abanki oziroma vzpostavila pravno podlago, da ATVP od državnih lastnikov zahteva objavo prevzemne ponudbe ali zmanjšanje deleža pod prevzemni prag, torej pod 25 odstotkov.

uk/jes/jes
© STA, 2011