Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama in Hu za krepitev gospodarskih odnosov, a tudi o človekovih pravicah

Washington, 20. januarja - Ameriški predsednik Barack Obama in njegov kitajski kolega Hu Jintao sta se včeraj na skupni novinarski konferenci po pogovorih v Beli hiši zavzela za nadaljnje izboljšanje odnosov med državama, še posebej na področju gospodarstva. Obenem pa se nista izognila nekaterim neprijetnim vprašanjem, kot so človekove pravice in valutni tečaji.

Kanada, Toronto.
Ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Hu Jintao.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Hu je uvodoma ustvaril vtis, da ignorira vprašanje novinarja glede odnosa Kitajske do človekovih pravic, a se je kasneje izkazalo, da je šlo zgolj za nerodnost pri prevajanju. Kasneje je tako spregovoril o tej temi in celo priznal, da čaka na tem področju Kitajsko še veliko dela.

Vprašanje človekovih pravic je sicer prišlo v ospredje šele z vprašanji ameriških novinarjev, medtem ko je bilo samo srečanje ameriškega in kitajskega predsednika gospodarsko obarvano. Bela hiša je že pred novinarsko konferenco sporočila, da so ameriška in kitajska podjetja neposredno pred Hujevim obiskom in med njim sklenila pogodbe, ki so za ameriško stran vredne 45 milijard dolarjev.

Obama je na novinarski konferenci poudaril, da je izboljšanje odnosov dobro za obe državi, s čimer se je strinjal tudi Hu. Kljub temu pa je ameriški predsednik opozoril na problem podcenjenosti kitajske valute juana in pozval k nadaljevanju prilagajanja juana tržnim razmeram, tako da nobena država ne bo imela neupravičenih koristi v trgovini.

jav/rp/jav
© STA, 2011