Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada tudi o zakonskih podlagah za uvedbo davčnih blagajn

Ljubljana, 20. januarja - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala osnutek zakonskih podlag za uvedbo davčnih blagajn. Davčne blagajne predstavljajo sistem običajnih registrskih blagajn z dodatno elektronsko napravo, ki varno beleži izdane račune ter vodi podatke o prometu in obračunanem davku.

Kot je razvidno iz gradiva, objavljenega na vladnih spletnih straneh, so med razlogi za uvedbo davčnih blagajn učinkovitejši nadzor nad izvajanjem predpisov s poenotenjem postopkov nadzora gotovinskega poslovanja, povečanje javnofinančnih prihodkov in izboljšanje upravljanja s človeškimi viri.

Z davčnimi blagajnami naj bi se tudi preprečevalo davčne utaje in goljufije na področju davka na dodano vrednost in ostalih dajatev, vzpostavili bi se enakopravnejši pogoji poslovanja, uredil bi se trg, preprečevalo bi se nelojalno konkurenco in omogočalo hitrejši gospodarski razvoj. Razloga za uvedbo davčnih blagajn sta tudi zaščita potrošnikov in pridobitev bolj kakovostnih podatkov o poslovanju davčnih zavezancev.

uk/td
© STA, 2011