Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Švicarski bankir obsojen zaradi izdajanja tajnih podatkov

Zürich, 19. januarja - Nekdanji bankir zasebne švicarske banke Julius Bär, Rudolf Elmer, ki je WikiLeaksu izročil podatke o tajnih bančnih računih bogatih posameznikov, je bil zaradi izdajanja podatkov danes obsojen na pogojni zapor in denarno kazen. Sodišče v Zürichu je Elmerja spoznalo krivega tudi za poskus izsiljevanja in grožnje.

Nekdanji bankir podružnice Julius Bär na Kajmanskih otokih bo moral plačati kazen nekaj čez 6000 švicarskih frankov (okoli 4600 evrov).

Tožilstvo v Zürichu je trdilo, da je Elmer ukradel podatke o strankah, ko ga je njegov delodajalec, banka Julius Bär, odpustil, nakar je poskušal izsiljevati banko in njene direktorje. Za Elmerja je zahtevalo osem mesecev zapora in denarno kazen.

Obtoženi Elmer, ki je v Švici že odsedel 30-dnevno zaporno kazen, je priznal, da je davčni upravi in WikiLeaksu posredoval tajne podatke o bančnih računih klientov v tujini. Sam sicer sebe označuje kot osebo, ki obvešča javnost (whistle blower) in ki želi razkriti zlorabe v obsežnem sistemu izogibanja davkov bogatih poslovnežev in politikov.

jav/sg/jav
© STA, 2011