Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na arabskem vrhu opozorilo zaradi krize v Tuniziji

Šarm el Šejk/Ženeva, 19. januarja - Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je danes arabske voditelje, zbrane na gospodarskem vrhu v egiptovskem Šarm el Šejku, posvaril, da je ljudska vstaja v Tuniziji povezana z jezo, ki ji doslej v arabskem svetu še niso bili priča. Kot je ocenil, je arabska duša zlomljena zaradi revščine, brezposelnosti in splošne recesije.

Bled, Festivalna dvorana.
Generalni sekretar Arabske lige Amra Muso.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv: STA

To je bilo prvo srečanje arabskih voditeljev, odkar je bil tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali v petek po 23 letih na oblasti spričo socialnih nemirov primoran zapustiti državo. Voditelji so se na vrhu zavezali, da bodo naredili korak naprej v razvoju v svojih državah.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je medtem danes v Ženevi sporočila, da je prejela informacije o več kot 100 mrtvih med nemiri v Tuniziji v zadnjih petih tednih. Ko je dejala, je 70 ljudi umrlo pod streli, sedem v protestnih samomorih, prek 40 pa v nemirih v zaporih minuli konec tedna.

Pillayjeva je tudi napovedala, da bo v državo poslala misijo, katere naloga bo ugotoviti, kaj se je dogajalo, Kot je poudarila, "pravici mora biti zadoščeno".

jav/aju/jav
© STA, 2011