Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenija nazadovala na lestvici ekonomske svobode

New York, 19. januarja - Slovenija je na letošnji lestvici ekonomske svobode, ki jo pripravljata ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, letos med 183 državami nazadovala z lanskega 61. na 66. mesto. Skupna ocena indeksa je znašala 64,6 točke, kar je za 0,1 točke manj kot v lanskem poročilu, ki je zajelo 179 držav.

Heritage in Wall Street Journal merita 10 sestavin ekonomske svobode in ocenjujeta vsako posebej ter skupni rezultat. Ocenjuje se poslovna svoboda, trgovinska svoboda, proračunska svoboda, vladna poraba, monetarna svoboda, investicijska svoboda, finančna svoboda, svoboda do lastnine, svoboda pred korupcijo in delavska svoboda.

Na prvem mestu letos spet kraljuje Hongkong s splošno oceno 98,7 točke, pred Singapurom, Avstralijo, Novo Zelandijo, Švico, Kanado, Irsko, Dansko, ZDA in Bahrajnom.

Na lestvici evropskih držav je Slovenija med 43 državami na 29. mestu. Slovenija presega svetovno povprečje, ki letos znaša 59,7 točke, zaostaja pa za regionalnim evropskim in za vodilnimi ekonomsko svobodnimi državami.

uk/rp/uk
© STA, 2011