Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Železnice lani prepolovile izgubo iz poslovanja

Ljubljana, 19. januarja - Slovenske železnice so v letu 2010 prepolovile izgubo iz poslovanja. Po prvih ocenah je ta znašala 10,5 milijona evrov, celotna izguba pa je dosegla nekaj manj kot 20 milijonov evrov. Poslovni načrt za leto 2011 predvideva 4,9 milijona evrov izgube iz poslovanja, vodstvo družbe pa si želi že letos doseči pozitivno ničlo, kar sicer predvidevajo strateške smernice za leto 2012.

Ljubljana.
Potniški vlak, slovenske železnice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je po današnji seji nadzornikov novinarjem dejal generalni direktor železnic Goran Brankovič, so na lansko izgubo bistveno vplivali tečajne razlike med evrom in švicarskim frankom v višini 8,5 milijona evrov, odpis izgube v naložbo AKS v višini 2,5 milijona evrov in obresti v višini devet milijonov evrov. Brez omenjenih enkratnih vplivov bi železnice po Brankovičevih besedah poslovale bolje.

Sanacija železnic že poteka, dokončali pa jo bodo s pomočjo svetovalne družbe A T. Kearney. Po Brankovičevih pojasnilih je prejšnji teden potekal prvi sestanek z A.T. Kearney, na katerem so določili štiri področja delovanja svetovalne družbe: reorganizacija, strategija, hitri obrat in optimizacija poslovnih procesov.

Zakon o Slovenskih železnicah, ki bo omogočil holdinško organizacijo železnic, naj bi bila formalno implementiran z 11. septembrom letos, a so si na železnicah zadali cilj končati implementacijo do 1. julija, je pojasnil Brankovič, ki se bo jutri skupaj s prvim nadzornikom železnic Igorjem Zajcem srečal s predstavniki Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

uk/ap/uk
© STA, 2011