Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po Gantarjevem mnenju spoštovanje odločbe ustavnega sodišča pomembnejše od glasovanja po svoji vesti

Ljubljana, 19. januarja - V tehtanju dveh vrednot, in sicer spoštovanja odločbe ustavnega sodišča ter glasovanja po svoji vesti, je vrednota spoštovanja ustavnega sodišča pomembnejša, je za STA dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Kakšen bo razplet položaja, nastalega zaradi glasovanja o zakonu o občini Ankaran, ko ni nihče glasoval za in nihče proti, po njegovem ni mogoče reči. Svoje odločitve pa bo, kot pravi, podprl s pravnimi mnenji.

Ljubljana.
Predsednik DZ Pavel Gantar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izid glasovanja na včerajšnji seji odbora za lokalno samoupravo je po besedah Gantarja vse presenetil, njega pa spravil v neugoden položaj, zlasti glede izvrševanja odločbe ustavnega sodišča.

Tudi v večini strank poudarjajo pomen odločbe. Ta je poslancem jasno nakazala, kako glasovati v primeru ustanovitve omejene občine, sta enotna Dušan Kumer iz SD in Anton Anderlič iz LDS. Zavrnitev zakona se zdi zaradi sklepa sodišča nekoliko problematična tudi poslancu DeSUS Matjažu Zanoškarju. Zmago Jelinčič iz SNS pa nasprotno meni, da sodišče nima pravice določati, kako glasovati.

pse/spc/tvr/tz/miv
© STA, 2011