Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj od letališč zahteva boljše načrte za soočanje s snegom

Bruselj, 19. januarja - Evropski komisar za promet Siim Kallas se je danes v Bruslju z direktorji evropskih letališč pogovarjal o kaosu, ki ga je decembra lani povzročil sneg. Komisar, ki poudarja, da en centimeter snega nikakor ne sme biti razlog za odpoved leta, od letališč čim prej zahteva boljše načrte za novo srečanje s snegom.

Belgija, Bruselj.
Evropski komisar za promet Siim Kallas.
Foto: Thierry Monasse/STA

Zagotoviti moramo, da božič leta 2011 ne bo ponovitev božiča iz leta 2010, je poudaril Kallas po srečanju z direktorji evropskih letališč, ki se ga je udeležil tudi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir.

Decembra lani je bilo zaradi vremenskih razmer odpovedanih 35.000 letov, kar je več od vseh odpovedi letov v letu 2009. Sedem milijonov potnikov ni moglo leteti; več tisoč jih je moralo prespati na letališčih.

To je bil že drugi letalski kaos, ki so ga lani doživeli potniki. Prvi se je zgodil aprila zaradi vulkanskega prahu. A medtem ko je vulkanski prah težko predvideti, vsi vemo, da je zima vsako leto, zato bi morali biti pripravljeni nanjo, je poudaril komisar.

pm/jav
© STA, 2011