Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Poslanci Zares za črtanje določb kazenskega zakonika, ki omogočajo pregon novinarjev

Ljubljana, 19. januarja - V poslanski skupini Zares predlagajo črtanje členov kazenskega zakonika, ki omogočajo pregon novinarjev s strani tožilstva in zaporno kazen za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, obrekovanje in razžalitev. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Franco Juri, je vzrokov za razmeroma slabo stanje medijske krajine v Sloveniji več, a ključen je ravno kazenski zakonik, sprejet oktobra 2008.

Ta je po njegovih pojasnilih uzakonil možnost, da pregon zoper novinarje, novinarske hiše in urednike ni samo predmet zasebnih obravnav, ampak ga lahko v primerih, ki se nanašajo na uradne osebe, izpelje tožilstvo. Tožbe naj bodo, ampak zasebne, je poudaril Juri. Nedopustne se mu zdijo tudi za omenjena kazniva dejanja predvidena zaporna kazen ter določbe, ki pregon razširjajo od avtorja tudi na odgovorne urednike in medije.

Ob tem je Juri omenil, da si je vlada za cilj zadala celovito spremembo zakonika, a po njegovem mnenju na tem delajo prepočasi. Zato predlagajo najprej izbris omenjenih določb, nato pa celovito aktualizacijo zakonika.

spc/tvr/miv
© STA, 2011