Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Križmanova: Slovenska statistika glede javnih financ povsem verodostojna

Ljubljana, 19. januarja - Slovensko statistično poročanje glede primanjkljaja in dolga države po metodologiji, ki velja za vse članice EU, je po zagotovilih direktorice državnega statističnega urada Irene Križman povsem verodostojno, to pa ji priznavajo tudi Evropski statistični urad Eurostat in partnerski uradi po EU.

Napačno pojmovanje oz. dezinformacije v javnosti po njenih besedah ne škodijo le statistiki, temveč lahko škodijo tudi državi oz. njeni bonitetni oceni. Direktorica urada je zavrnila vsako tezo, da je slovensko statistično poročanje o primanjkljaju in dolgu lahko kakor koli primerjati z grškim.

Andrej Flajs, ki se na uradu ukvarja s statistiko nacionalnih računov, je povedal, da je Eurostat lani za kontrolni obisk na slovenskem statističnem uradu porabil dan in pol, medtem ko so evropski strokovnjaki v Grčiji v lanskem letu skupno preživeli kar 54 dni.

Stane Vencelj s finančnega ministrstva je ob tem zatrdil, da je po sedanjih ocenah dolg države lani dosegel nekaj pod 13,56 milijarde evrov, kar predstavlja 37,9 odstotka bruto domačega proizvoda.

Javno garantirani dolg družb zunaj sektorja država pa je lani po ocenah ministrstva dosegel 7,38 milijarde evrov oz. 20,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Možnost, da ta dolg postane dolg države je po dosedanjih izkušnjah Vencelj ocenil kot zelo majhno.

jes/uk
© STA, 2011