Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Madžarskega premiera v Strasbourgu pričakali z zalepljenimi usti

Strasbourg, 19. januarja - Evropski poslanci iz vrst Zelenih so madžarskega premiera Viktorja Orbana danes pred nastopom v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pričakali s transparenti v obliki časnikov z napisom cenzura. Številni so si v znak nasprotovanja spornemu madžarskemu medijskemu zakonu zalepili usta z lepilnim trakom.

Orban je poslancem predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja, glede kritik na račun medijskega zakona pa je poudaril, da madžarske notranje politike ne bi smeli mešati z madžarskim predsedovanjem uniji. Kasneje je ponovil, da je pripravljen spremeniti zakon, če bo Evropska komisija ugotovila, da je to potrebno.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je napovedal, da bo Evropska komisija madžarskim oblastem še ta teden poslala pismo, v katerem bo zahtevala pojasnila glede spornega zakona.

Sporni madžarski zakon je začel veljati 1. januarja. Z zakonom ustanovljeni svet za medije, ki ga vodi vladajoča konservativna stranka Fidesz, lahko po zakonu z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ni politično uravnoteženo ali žali človeško dostojanstvo.

mc/mlj/mlj
© STA, 2011