Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Celjska bolnišnica predstavila prve rezultate robotske kirurgije

Celje, 19. januarja - V celjski bolnišnici so v dobrega pol leta od uvedbe robotskega sistema da Vinci, ki so ga začeli najprej uporabljati v urologiji, doslej 54 bolnikov z rakom prostate s pomočjo tega sistema odstranili oboleli organ. Po besedah celjskega urologa Sandija Poteka je hospitalizacija teh bolnikov trajala tri dni, pri klasični odstranitvi pa traja 11 dni.

Poteko je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal, da robotski sistem omogoča minimalno invazivnost in tridimenzionalno povečano sliko. Prav ta boljša slika jim omogoča natančno izvedbo operativnega posega, predvsem na mestih, kjer je treba biti izredno natančen.

Po njegovem mnenju imajo bolniki, ki so jim s pomočjo robotskega sistema odstranili rakavo prostato, manj težav z uhajanjem urina, zmanjša se tudi potreba po dodatnem zdravljenju rakavega bolnika, hkrati pa bolniku skušajo med posegom ohraniti živce, ki omogočajo erektivno funkcijo. V prihodnje bodo s pomočjo robotskega sistema operirali tudi bolnike, ki imajo raka na ledvicah, in trebušnih organih, program bodo razširili tudi na področje ginekologije.

lpc/miv
© STA, 2011