Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Odbor za zdravstvo o združevanju porodnišnic prihodnji petek

Ljubljana, 19. januarja - Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Ljubo Germič je za prihodnji petek sklical nujno sejo odbora na temo združevanja porodnišnic. Zahtevo za sklic seje, na kateri naj bi razpravljali o utemeljenosti racionalizacije mreže porodnišnic v Sloveniji, je zahtevala poslanska skupina SDS.

Strokovna skupina ginekologov je na pobudo ministra za zdravje Dorjana Marušiča lani "iz predala potegnila" že več let star predlog o združitvi nekaterih manjših porodnišnic, kjer opravijo manj kot tri porode dnevno, z njim bližnjimi večjimi. To bi po prepričanju stroke zagotovilo racionalnejše poslovanje in bolj varno oskrbo za porodnice.

Predlog je že obravnaval zdravstveni svet, ki je takšno racionalizacijo podprl. V nekaterih lokalnih okoljih pa so začeli zbirati podpise pod peticije, ki nasprotujejo ukinitvi porodnišnice v njihovi bližini. Predsednik razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo Adolf Lukanovič nasprotovanja iz lokalnih okolij zavrača kot neutemeljena.

ago/td/tz
© STA, 2011