Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Švicarski bankir na sodišču zaradi izdaje tajnih bančnih podatkov

Zürich, 19. januarja - Švicarski bankir Rudolf Elmer, ki je Wikileaksu izročil podatke o tajnih bančnih računih bogatih posameznikov, je danes stopil pred sodnika zaradi izsiljevanja in kršenja zakona o tajnosti bančnih podatkov.

Tožilstvo v Zürichu trdi, da je Elmer ukradel podatke o strankah, ko ga je njegov delodajalec, banka Julius Baer, odpustil, nakar je poskušal izsiljevati banko in njene direktorje. Tožilka Alexandra Bergmann je tudi zatrdila, da je Elmer podatke o bančnih računih v tujini nezakonito posredoval davčni upravi in medijem. Tožilstvo za Elmerja zahteva osem mesecev pogojne kazni in denarno kazen.

Banka Julius Baer meni, da je šlo pri tej kraji podatkov za maščevanje odpuščenega uslužbenca, medtem ko Elmer trdi, da je poskušal razkriti obsežen sistem izogibanja davkov bogatih poslovnežev in politikov.

Elmer je na sodišču priznal, da je poslal nekaj grozilnih sporočil uslužbencem omenjene švicarske banke, vendar je vztrajal, da je to storil potem, ko ga je banka odpustila in ga ustrahovala.

Zaradi Elmerjevih potez je ameriški sodnik v začetku leta 2008 za dva tedna prepovedal dostop do spletne strani Wikileaks. To je bilo tudi edinkrat doslej, da je bila ta spletna stran nedostopna tako dolgo časa.

jk/mlj/jk
© STA, 2011