Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V filharmoniji poklon Lisztu, enemu glavnih simbolov madžarskega predsedovanja EU

Ljubljana, 19. januarja - V Slovenski filharmoniji bo zvečer koncert z naslovom Franz Liszt in Španija, s katerim bo Madžarska v Sloveniji obeležila začetek predsedovanja EU in 200. obletnico rojstva Franza Liszta. Po koncertu bodo direktorici Narodne galerije Barbari Jaki izročili špansko odlikovanje, oficirski križ reda Izabele Katoliške.

Na koncertu bosta tenorist Jose Antonio Campo Edesa in pianist Severino Manuel Ortiz Rey izvedla program, ki bo skladbe madžarskega mojstra povezal s skladbami nekaterih največjih španskih skladateljev komorne vokalne glasbe 19. stoletja.

Liszt bo tudi eden glavnih simbolov v času madžarskega predsedovanja EU. Čeprav se je rodil na Madžarskem, je večino življenja preživel po različnih delih Evrope, tudi v Španiji.

Z odlikovanjem, ki ga bo prejela Barbara Jaki, Španija nagrajuje posameznike, ki so z izjemnimi dosežki koristili španski državi in prispevali k spodbujanju prijateljskih odnosov in sodelovanju med Španijo in preostalim delom mednarodne skupnosti.

av/tv/av
© STA, 2011