Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Evropski parlament bo danes glasoval o poročilih o Srbiji

Strasbourg, 19. januarja - Evropski parlament bo tretji dan plenarnega zasedanja v Strasbourgu glasoval o poročilih o predlogu stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s Srbijo ter o napredku Srbije, ki ju je pripravil evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin.

Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum bo omogočil razširitev trgovanja med EU in Srbijo, predvideva pa tudi možnost vstopa Srbije v EU. Da bi stopil v veljavo, ga bodo morale ratificirati vse države članice unije; doslej jih je to storilo 12, med njimi Slovenija.

Resolucija o napredku Srbije pa izpostavlja pozitiven razvoj glede regionalnega sodelovanja ter izročanja obsojenih, ter izraža obžalovanje, da so srbske oblasti lani bojkotirale podelitev Nobelove nagrade za mir.

Dopoldne bo v Strasbourgu potekala razprava o prednostnih nalogah madžarskega predsedstva, ki je vajeti Sveta EU za pol leta prevzelo s 1. januarjem. Začetek madžarskega predsedovanja je sicer zasenčila uveljavitev po mnenju številnih spornega madžarskega medijskega zakona.

mc/aju/aju
© STA, 2011