Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Križanič danes Pahorju pošilja pojasnila o računskem sodišču

Ljubljana, 19. januarja - Minister za finance Franc Križanič bo danes premieru Borutu Pahorju poslal dokumentacijo s pojasnili o ukrepih, ki jih je ministrstvo za finance sprejelo na podlagi zahtev računskega sodišča. Pahor je Križaniču minulo sredo namreč dal teden dni časa za pripravo teh pojasnil.

Računsko sodišče je Pahorja k začetku postopka Križaničeve razrešitve pozvalo zaradi ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja finančnega ministrstva.

Kot poglavitni razlog je navedlo, da ministrstvo kljub večkratnim opozorilom ni sprejelo ustreznih ukrepov glede urejenosti sistema evidentiranja poslov, premoženja in obveznosti za račun države in občin. S tem je po oceni sodišča ohranilo nepreglednost javnih financ in nerealno izkazovanje dejanske zadolženosti države in občin.

Premier je zatrdil, da se bo na podlagi Križaničevih pojasnil do prihodnjega četrtka odločil glede poziva k razrešitvi ministra, pri čemer je zagotovil, da bo zaščitil avtoriteto računskega sodišča.

V vmesnem času je primer dobil razsežnosti koalicijske afere, v medijih pa se je ugibalo, da naj bi bilo delovanje sodišča politično motivirano.

jes/jb
© STA, 2011