Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Hrana dražja zaradi višjih cen vhodnih surovin in razmer na svetovnih trgih

Ljubljana, 18. januarja - Kmetijska in živilska podjetja, ki napovedujejo zvišanje cen hrane, pojasnjujejo, da je to posledica višjih cen vhodnih surovin. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar dodaja, da na cene vplivajo tudi razmere na svetovnih trgih, oboji pa se strinjajo, da je smiselno razmišljati o večji samooskrbi Slovenije s hrano, predvsem na področju pridelave mleka in mesa, za kar so v Sloveniji ugodni pogoji.

Po že uveljavljenih in še napovedanih podražitvah kruha za do okoli 12 odstotkov, se bo ta teden za od pet do deset odstotkov podražilo meso, cene mlečnih izdelkov pa se bodo dvignile po 1. februarju. V Ljubljanskih mlekarnah napovedujejo, da se bodo cene izdelkov dvignile v povprečju za 3,5, največ pa za šest odstotkov.

Urad za makroekonomske analize in razvoj je izračunal, da bi bila ob predpostavki, da bi se vse cene hrane povišale za pet odstotkov, letna inflacija zaradi tega višja za 0,7 odstotne točke.

vpu/jb
© STA, 2011