Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V UKC Ljubljana beležijo porast smučarskih poškodb

Ljubljana, 18. januarja - V zadnjem času so na urgentnem kirurškem bloku in na kliničnem oddelku za travmatologijo zabeležili porast poškodb smučarjev in deskarjev na snegu. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve se je v letošnji smučarski sezoni zgodilo najmanj 158 smučarskih nesreč.

Ljubljana.
UKC Ljubljana.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana med najpogostejšimi poškodbami pri smučarjih navajajo zlome goleni in poškodbe kolenskih vezi, pri deskarjih na snegu pa poškodbe v predelih zapestij in komolcev. Zaradi visokih hitrostih pa prihaja tudi do izjemno hudih poškodb notranjih organov, glave in hrbtenice, ki lahko ogrozijo življenja.

Na kliničnem centru zato svetujejo, naj smučarji upoštevajo pravila in nasvete za varno smuko. Smučajo po svojih zmogljivostih in v skladu z znanjem. Pred smučanjem naj se ustrezno ogrejejo, ko postanejo utrujeni, pa naj s smučanjem zaključijo. Prav tako je treba upoštevati, da so na smučišču tudi slabši smučarji in otroci. Smučarji in deskarji naj se držijo smučarskih prog ter se izogibajo pitju alkohola, še svetujejo na UKC Ljubljana.

abu/pa/pa
© STA, 2011