Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Türk v Rimu predaval o prihodnosti EU

Rim, 18. januarja - Predsednik republike Danilo Türk je danes, drugi dan državniškega obiska v Italiji, na ugledni rimski univerzi La Sapienza predaval o prihodnosti Evropske unije. Poudaril je, da se unija trenutno sooča z resnimi izzivi, tako od znotraj kot iz globalnega okolja, in da mora najprej urediti razmere doma, če hoče igrati pomembno vlogo v svetu.

Pri določanju prednostnih nalog v svoji zunanji politiki mora unija večji poudarek dati hierarhiji geopolitičnih prioritet ter razviti realistično in pošteno politiko na področju človekovih pravic. EU mora po Türkovem mnenju tudi uspešno premagati krizo evra.

Slovenski predsednik je sicer danes najprej položil venec k spomeniku neznanemu vojaku na rimskem trgu Piazza Venezia, nato pa se je skupaj s soprogo Barbaro Miklič Türk sešel z županom Rima Giovannijem Alemannom in njegovo soprogo Isabello Rauti.

Türk ima danes na programu tudi srečanje z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem. Prvi državniški obisk v Italiji, ki ga je začel včeraj, bo predsednik sklenil jutri v Milanu.

mc/sk
© STA, 2011