Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Agencija za upravljanje s kodeksom na poti k polni operativnosti

Ljubljana, 18. januarja - Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države je danes predstavila kodeks in nekatere druge osnovne dokumente, ki predstavljajo enega od korakov na poti k njeni polni operativnosti. Predsednica uprave agencije Dagmar Komar je ob tem ponovila, da je agencija strokoven organ, čigar naloga je izvrševanje pravic države kot lastnika.

Agencija je predstavila še smernice poročanja in merila ter postopke za ugotavljanje primernosti kandidatov za člane nadzornih svetov v družbah, kjer ima država kapitalske naložbe, sprejeta pa so že tudi merila za plačilo članom nadzornih svetov.

Ti akti tvorijo sistemski okvir za upravljanje kapitalskih naložb države in so nujni za normalno poslovanje agencije. Za njeno polno operativnost pa mora biti sprejeta še strategija za upravljanje kapitalskih naložb države, ki jo bosta potrdila vlada in državni zbor.

Kot je povedala Komarjeva, so na agenciji ministrstva že pozvali k pripravi sektorskih politik, ki so podlaga za to, da lahko agencija strategijo oblikuje. Predsednica agencije pričakuje, da bodo sektorske politike ministrstva agenciji poslala v prvi polovici leta, tako da bo lahko strategija oblikovana še letos, na njeni podlagi pa tudi konkretni cilji države po posameznih družbah.

jes/fz/fz
© STA, 2011