Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tožilec ZN predal obtožnico v zvezi s preiskavo umora Haririja

Haag, 18. januarja - Tožilec posebnega sodišča ZN za Libanon Daniel Bellemare je včeraj preiskovalnemu sodniku tega sodišča predal obtožnico v zvezi s preiskavo umora nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja leta 2005. Vsebina obtožnice je zaupna, mediji pa so že dalj časa poročali, da bo krivdo za umor pripisala šiitskemu gibanju Hezbolah.

Ugibanja o vsebini obtožnice so sprožila hude napetosti v Libanonu, ki so minuli teden privedle tudi do padca tamkajšnje vlade. Ministri iz vrst Hezbolaha in njihovi zavezniki so namreč v sredo odkorakali iz vlade premiera Saada Haririja, potem ko so ga več mesecev zaman pozivali, naj ne prizna posebnega sodišča ZN, češ da je del ameriško-izraelske zarote.

Obtožnico, ki jo je včeraj sodišču s sedežem v bližini Haaga predal tožilec Bellemare, bo sedaj preučil preiskovalni sodnik Daniel Fransen. Ta mora potrditi obtožbe, šele nato pa bodo lahko izdali morebitne zaporne naloge ali sodne pozive.

Sodnik naj bi za preučitev obtožnice potreboval od šest do deset tednov. Obtožbe bi nato lahko potrdil ali jih deloma ali v celoti ovrgel. Sojenje pa naj bi sledilo v štirih ali šestih mesecih po potrditvi obtožnice, so pojasnili na sodišču.

jav/aju/jav
© STA, 2011