Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Finančni ministri EU o evropskem semestru in stresnih testih

Bruselj, 18. januarja - Finančni ministri Evropske unije, med njimi slovenski pristojni minister Franc Križanič, se bodo danes sestali v Bruslju. Osrednji temi zasedanja sta zagon evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politike ter strukturnih reform držav članic, in nov krog stresnih testov v bančnem sektorju.

Belgija, Bruselj.
Zasedanje finančnih ministrov EU v Bruslju.
Slovenski finančni minister Franc Križanič.
Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Zasedanje finančnih ministrov EU v Bruslju.
Madžarski ekonomski minister in predsednik sveta Gyorgy Matolcsy.
Foto: Thierry Monasse/STA

Evropski semester je minulo sredo zagnala Evropska komisija z objavo letnega pregleda rasti v Evropski uniji, v katerem je opredelila deset ukrepov za zagotavljanje rasti v državah članicah unije v prihodnjem letu.

V okviru razprave o tem bo govora tudi o začasnih nacionalnih reformnih programih, konkretno o komisijini oceni osnutkov teh programov. Končne nacionalne reformne programe je sicer treba predložiti sredi aprila, skupaj s proračunskimi programi.

Glede stresnih testov pa je komisija povedala, da bo nov krog teh testov za evropske banke, ki bodo strožji od lanskih, izveden v prvi polovici leta, ne pa nujno februarja, kot je bilo sprva predvideno.

pm/ap
© STA, 2011