Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V murskosoboški bolnišnici zagnali novo magnetno resonanco

Ljubljana, 17. januarja - V Splošni bolnišnici Murska Sobota so danes opravili prve preglede z novo magnetno resonanco. Nakup naprave, katere skupna vrednost s petletno vzdrževalno pogodbo znaša 1,2 milijona evrov, so v velikem delu pokrili z dolgoročnimi krediti, ministrstvo za zdravje je prispevalo 300.000 evrov, 179.000 evrov pa so zbrali s pomočjo donacij.

Po ocenah bolnišnice bodo na novi magnetni resonanci v prvem tednu pregledali okoli 13 bolnikov na dan. Ko bo naprava v celoti vpeljana, pa ocenjujejo, da bodo opravili okoli 2500 preiskav letno. Ob tem v SB Murska Sobota napovedujejo, da bodo skušali od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pridobiti dodaten program preiskav z magnetno resonanco, torej večje število preiskav, ki jih plača zdravstvena blagajna.

Magnetna resonanca je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo t.i. magneta, radijskih valov in računalnika. Naprava pri svojem delovanju ne uporablja rentgenskih žarkov in po do sedaj zbranih podatkih ni zdravju škodljiva.

td/tz
© STA, 2011