Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Evropski poslanci danes tudi o Kacinovih poročilih o Srbiji

Strasbourg, 18. januarja - Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu obravnavali poročili Jelka Kacina (ALDE/LDS) o predlogu stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s Srbijo ter o napredku Srbije. Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum s Srbijo bo omogočil razširitev trgovanja med EU in Srbijo, predvideva pa tudi možnost vstopa Srbije v EU. Da bi stopil v veljavo, ga bodo morale ratificirati vse članice unije.

Ljubljana.
Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Resolucija o napredku Srbije pa izpostavlja pozitiven razvoj glede regionalnega sodelovanja ter izročanja obsojenih, ter izraža obžalovanje, da so srbske oblasti lani bojkotirale podelitev Nobelove nagrade za mir.

Belgijski premier Yves Leterme bo parlamentu predstavil poročilo o polletnem predsedovanju EU, ki ga je Belgija končala konec lanskega leta.

Na dnevnem redu drugega dne zasedanja so tudi razprava o predlogu glede pravice bolnikov do čezmejnega zdravstvenega varstva, razmere na Haitiju leto dni po uničujočem potresu ter zakonodajni predlog v Litvi, ki morda posega v pravice istospolno usmerjenih.

mc/vr
© STA, 2011