Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Fiatovi delavci pristali na strožje pogoje dela tudi v Torinu

Milano, 15. januarja - Fiatovi delavci so s 54-odstotno podporo sprejeli strožje pogoje dela v obratu v Mirafioriju v Torinu, kar je bil pogoj izvršnega direktorja Sergia Marchionneja za milijardo evrov vredno posodobitev proizvodnje v obratu.

Glasovanje je potekalo v četrtek in včeraj, štetje glasov pa celo noč na danes. Proti dogovoru so večinoma glasovali delavci v proizvodnji, medtem ko so ostali glasovali za.

Dogovor, ki so ga sindikati, z izjemno ekstremno levega sindikata FIOM, in vodstvo Fiata sklenili pred nekaj tedni, delavcem prinaša delo ob sobotah, krajše odmore in več izmensko delo. V zameno pa je Marchionne okoli 5500 zaposlenim obljubil proizvodnjo novega modela Chryslerjevega jeepa.

Za Marchionneja potrditev dogovora pomeni novo zmago pri projektu povrnitve Fiatovih italijanskih tovarn na zeleno vejo. V skupini Fiat namreč italijanske tovarne redno ustvarjajo izgubo. Fiat v Italiji z okoli 80.000 zaposlenih predstavlja največjega zasebnega delodajalca, po svetu pa zaposluje okoli 190.000 delavcev.

kk/bah/kk
© STA, 2011