Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Natura 2000 bogatejša za novih 27.000 kvadratnih kilometrov

Bruselj, 15. januarja - Evropsko omrežje posebnih varstvenih območij Natura 2000 je od tega tedna bogatejše za 739 novih območij v petnajstih državah članicah EU oziroma za skoraj 27.000 kvadratnih kilometrov. Več kot polovica dodanih območij so morska območja, zlasti v Franciji, na Danskem in v Španiji, kar bo povečalo zaščito številnih ogroženih morskih vrst.

S širitvijo omrežja se bo povečala tudi zaščita številnih dragocenih kopenskih habitatov, od gorskih bukovih gozdov in z rožami bogatih travnikov na Češkem do prostranih jezer in mokrišč na Poljskem.

Omrežje Natura 2000 odslej zajema skoraj 18 odstotkov kopnega in več kot 130.000 kvadratnih kilometrov morja v EU. Je v središču evropskega boja za ustavitev upadanja biotske raznovrstnosti in varovanje storitev ekosistemov.

Kot je ob tem dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik, s tem ko zavarujemo naravo, zavarujemo sebe. Potočnik je tudi prepričan, da je Natura 2000 kot zavarovalna polica, ki zagotavlja trajnostni odnos do naravnega okolja, od katerega smo odvisni.

kk/kk
© STA, 2011