Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zares poziva k ustavnim spremembam, tudi za možnost predčasnih volitev

Ljubljana, 14. januarja - Slovenija ima opravka s stanjem, ki mu lahko rečemo blokiranost, je na novinarski konferenci v DZ opozoril prvak Zares Gregor Golobič. Gre za opravilno nezmožnost politike, da bi se osredotočila na odgovorna vprašanja, za sistemske in razvojne blokade. Zares vlado zato poziva k ustavnim spremembam, ki bodo uredile možnost predčasnih volitev.

Brdo pri Kranju.
Poslanec SD Dušan Kumer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vlada naj takoj začne s pripravo ustreznih ustavnih in zakonskih sprememb za odpravo nedoslednosti slovenske ustavne ureditve parlamentarnega političnega sistema, je eden od predlogov Zares v dokumentu, ki ga je deloma že predstavil koalicijskim partnerjem na razvojni klavzuri, deloma pa ga bo v ponedeljek.

Koalicijski partnerici SD in DeSUS ocenjujeta, da je poziv Zares k spremembam ustave, tudi za možnost predčasnih volitev, nerealen in piarovski. Predlog trenutno ni na mestu, je za STA dejal vodja poslancev SD Dušan Kumer. Enako meni prvak DeSUS Karl Erjavec, ki pa opozarja, da če bi res prišlo do predčasnih volitev, Zares ne bi bilo več v DZ.

V LDS po besedah vodja poslanske skupine Boruta Sajovica predloge Zares jemljejo na znanje menijo pa, da morajo imeti sedaj ukrepi v gospodarstvu prednost pred politizacijo.

ako/tvr/ako
© STA, 2011