Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Socialna ekonomija kot možnost za novo ekonomsko alternativo

Ljubljana, 15. januarja - Socialna ekonomija in socialno podjetništvo pomenita možnost za nove ekonomske alternative, ki jih oblikujejo, upravljajo in koristijo ljudje iz lokalnih skupnosti, pravi Romana Zidar s Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Po njeni oceni gre za ohranjanje solidarnosti v skupnosti, kjer imajo vsi udeleženci koristi.

Na novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov v petek je predstavila nekatere primere dobre prakse socialnega podjetništva v Evropi. Omenila je zadružni stanovanjski projekt Hammarby Sjöstad v Stockholmu, ki ga je financirala lokalna skupnost, pomeni pa najsodobnejšo ekološko urbano naselje. 50 odstotkov energije, ki jo potrebuje, proizvede samo.

Strokovnjakinja omenja tudi etično bančništvo v Italiji, Banco Etico, katere temeljna ideja je želja po bolj preglednem in odgovornem menedžmentu finančnih virov. Vlagatelji namenjajo investicije projektom socialnega podjetništva, ki spoštujejo človeško dostojanstvo in okolje, v katerem delujejo, navaja Zidarjeva.

pse/pa
© STA, 2011