Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mariborska univerza in Pristop v polmilijonski posel brez javnega razpisa

Maribor, 14. januarja - Univerza v Mariboru je z oglaševalsko agencijo Pristop brez javnega razpisa sklenila enoletno pogodbo za medijski zakup. Na univerzi trdijo, da je skoraj pol milijona evrov vredna pogodba v skladu z zakonodajo, a predsednik računskega sodišča Igor Šoltes z njimi tega prepričanja načeloma ne deli, piše v današnji izdaji časnika Večer.

Na vprašanje, zakaj niso upoštevali zakona o javnem naročanju, ki narekuje, da morajo javne institucije za storitve nad 20.000 evri v javni razpis, na mariborski univerzi odgovarjajo, da zakup medijskega prostora predstavlja izjemo od obveznosti izvedbe postopka oddaje javnega naročanja. Objava razpisa po mnenju rektorata tako na portalu javnih naročanj ni bila potrebna.

Šoltes se s takšno razlago v načelnem mnenju ne strinja. Če za zakup medijskega prostora obstaja konkurenca in gre za odplačan posel, potem je po njegovih besedah treba spoštovati določbe, ki jih opredeljuje zakon o javnem naročanju, posebne izjeme pa ne pridejo v poštev. Šoltes pravi, da je težko govoriti o tem, da gre pri zakupu medijskega prostora za izjemo po prvem odstavku 18. člena zakona, na katerega se sklicuje univerza.

bs/ako/ako
© STA, 2011