Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Holdinga Zvon Ena in Zvon Dva razglasila insolventnost

Maribor, 14. januarja - Mariborski finančni družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding sta od četrtka insolventni. Kot so zagotovili v obeh družbah, ki sta lastniško povezani z gospodarsko upravo mariborske nadškofije, bodo zato od tega dne ravnali v skladu z zakonodajo o postopkih insolventnosti.

Zvon Ena Holding je v večinski lasti nadškofijskega Gospodarstva Rast, njihovo najpomembnejše premoženje pa je telekomunikacijska družba T-2, ki se je tik pred novim letom že znašla v prisilni poravnavi. Svoje deleže ima podjetje tudi v Abanki, Heliosu, Cinkarni Celje, Petrolu in še nekaterih družbah. Že pred novim letom je Zvon po sklepu Agencije za trg vrednostnih papirjev ostal brez kvalificiranega deleža v Krekovi družbi za upravljanje investicijskih skladov.

Sredi novembra je družba v sodelovanju z bankami sicer pripravila načrt finančnega prestrukturiranja, ki pa kot kaže doslej ni obrodil sadov, prav tako pa doslej niso uspeli najti primernega kupca za T-2 in druge naložbe.

V reševanje finančnih težav družbe se je nedavno tudi uradno vpletla mariborska nadškofija, ki je za to najela tuje finančne svetovalce. Kot so poudarili v družbi, bo uprava s temi prizadevanji nadaljevala.

Zvon Dva Holding ima precej bolj razpršeno lastniško strukturo, pomembnejše deleže pa v Založbi Mladinska knjiga in družbah Cetis Graf, PSL Storitve, Iskri Avtoelektriki, Krka ter Tovarna olja Gea.

jes/gm/jes
© STA, 2011