Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

ECB brez sprememb obrestne mere

Frankfurt, 13. januarja - Svet Evropske centralne banke danes v skladu s pričakovanji znova ni spremenil ključne obrestne mere za območje evra, ki že od maja lani, torej že osemnajsti mesec zapored, vztraja na zgodovinsko nizki ravni enega odstotka.

Nemčija, Frankfurt.
Evropska centralna banka (ECB).
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Evropska centralna banka cene denarja ni spreminjala kljub dejstvu, da je inflacija decembra v državah z evrom na letni ravni dosegla 2,2 odstotka in se tako dvignila nad srednjeročni cilj banke, ki je blizu, vendar nekoliko pod dvema odstotkoma.

Analitiki sicer poudarjajo, da inflacijo spodbujajo predvsem cene energije, večina pa jih meni, da zaenkrat sistemskih razlogov za okrepljeno inflacijo še ni, saj je gospodarska rast še vedno sorazmerno šibka, prav tako pa se občutno ne povečuje količina denarja v obtoku. Spremembe ključne obrestne mere tako najverjetneje kmalu še ni pričakovati.

Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet je po seji osrednjega organa denarne politike v območju evra v uvodnih pojasnilih zatrdil, da v Frankfurtu vidijo prisotnost kratkoročnih pritiskov na inflacijo, predvsem v luči naraščajočih cen energije, vendar pa to zaenkrat ni vplivalo na stališče, da inflacijski pritiski na srednji rok ostajajo v okviru cilja cenovne stabilnosti.

Obenem je dejal, da je raven obrestne mere še vedno ustrezna, čeprav je priznal, da je potrebno razmere budno spremljati.

jes/mke/mke
© STA, 2011