Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na ministrstvu zadovoljni z rezultati zakona o alternativnem reševanju sporov

Ljubljana, 13. januarja - Pol leta po uvedbi zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov na ministrstvu za pravosodje ocenjujejo, da so rezultati zelo dobri. Kot so sporočili, so sodišča od 1,1 milijona evrov proračunskih sredstev v pol leta porabila 59.000 evrov. Lani pa je bilo na sodiščih uspešno zaključenih več kot 2200 postopkov, kar je več kot 100-odstotno povečanje uspešno rešenih zadev v mediaciji v primerjavi z letom 2009.

Zakon je pred pol leta uvedel programe mediacije na vseh prvostopenjskih sodiščih in s tem alternativne postopke za reševanje sodnih sporov vpeljal kot redne poslovne funkcije na 60 sodiščih. Alternativni postopki reševanja sporov so bistveno hitrejši, saj mora biti mediacija zaključena v treh mesecih, in tudi cenejši od pravdanja.

Ker se vedno več sodnih sporov rešuje v mediaciji, se zmanjšujejo obremenitve sodišč, s tem pa se skrajšujejo tudi čakalne dobe za rešitev spora v pravdi. Pri tem pa gre za prihranek časa strank v postopku in tudi proračunskih sredstev.

apo/miv
© STA, 2011