Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama pozval Američane, naj postanejo boljši ljudje

Tucson, 13. januarja - Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj v Tucsonu obiskal ustreljeno kongresnico Gabrielle Giffords, zvečer pa je bil glavni govornik na spominski slovesnosti za žrtvami sobotnega strelskega pohoda 22-letnega Jareda Loughnerja. Obama je Američane pozval, naj počastijo spomin na umrle tako, da postanejo boljši ljudje.

Loughner je v soboto na političnem zborovanju pobil šest ljudi, 13 pa ranil, med njimi demokratsko kongresnico, ki bo, kot kaže, preživela, čeprav ji je napadalec prestrelil možgane.

Obama je na slovesnosti v športni dvorani univerze Arizona v Tucsonu požel največji aplavz, ko je 13.000 ljudi v dvorani in več tisoč zunaj nje obvestil, da je Giffordsova kmalu po njegovem obisku prvič po štirih dnevih odprla oči.

Američane je ob tem pred enostavnimi razlagami v času, ko se je razvnel prepir med levico, ki za nasilje krivi desničarsko retoriko, ter konservativnimi komentatorji in politiki, ki se odločno branijo odgovornosti.

Ameriški kongres je pred slovesnostjo v Tucsonu soglasno potrdil resolucijo v čast žrtev pokola, sicer pa so kongresniki ostali zvesti svoji strankarski pripadnosti. Medtem ko demokrati predlagajo zakone proti orožju, republikanci predlagajo zakon za oborožitev zveznih kongresnikov v Washingtonu.

sk/rp/sk
© STA, 2011