Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada danes o odpuščanju delavcev preko t.i. slamnatih podjetij

Ljubljana, 13. januarja - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala informacijo o razreševanju problematike odpuščanja delavcev preko t.i. slamnatih podjetij ter poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za podjetništvo za leto 2011.

Vprašanje preprečevanja zlorabe prezaposlovanja delavcev na slamnata podjetja je bilo del manjše spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki je lani že bil v DZ, a ga je ta iz postopka umaknil, da bi ga dopolnili prav z rešitvami glede slamnatih podjetij. Sindikati in delodajalci so nato v okviru Ekonomsko-socialnega sveta podprli le spremembe glede slamnatih podjetij, tako eni kot drugi pa zavračali zakonske spremembe glede odpravnin in odpovednih rokov.

Ministrstvo za delo se je nato odločilo, da bo pripravljen le en predlog novele, ki bo vseboval tudi napovedane globlje spremembe zakona o delovnih razmerjih, naravnane k uveljavitvi načela varne prožnosti.

Ureditev problematike zlorab pravic delavcev v primeru slamnatih podjetij je tudi eden od predstavljenih ukrepov za ureditev razmer v slovenskem gradbeništvu.

mke/mke
© STA, 2011