Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavni sodniki danes o Berlusconijevi imuniteti

Rim, 13. januarja - Italijanski ustavni sodniki bodo danes dopoldne odločali o ustavnosti oz. neustavnosti zakona, ki premieru Silviu Berlusconiju zagotavlja imuniteto pred sodnimi postopki do oktobra letos. Sodniška petnajsterica je o vprašanju razdeljena, zaradi česar ni moč izključiti nobenega izida, niti morebitne podelitve delne imunitete Berlusconiju.

Premier Berlusconi je po včerajšnjem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu dejal, da ga odmrznitev sodnih postopkov proti njemu ne skrbi. Sodni postopki so smešni, je dejal in se znova obregnil ob sodno vejo oblasti, češ da je prestopila svoje meje. Proti njemu naj bi se, kot je že večkrat dejal, zarotili levo usmerjeni sodniki.

Če bo ustavno sodišče zakon o imuniteti razglasilo za neskladnega z ustavo, bi proti Berlusconiju znova stekla dva sodna procesa. Berlusconi sicer zatrjuje, da zavrnitev zakona in nadaljevanje sodnih procesov proti njemu, ne bi imelo nikakršnih posledic za vlado, a ukinitev imunitete že drugič v tekočem mandate bi vendarle bil nov udarec vladi. Ustavni sodniki so že jeseni leta 2009 kot neustaven razglasili podoben zakon.

Če bodo sodniki zakon podprli, pa bo to že druga velika Berlusconijeva zmaga v tej zimi. Sredi decembra je namreč z vsega tremi glasovi v svojo korist preživel glasovanje o nezaupnici v parlamentu.

aju/bah/aju
© STA, 2011