Zbiranje podpisov za referendum o pokojninski reformi bo prekinjeno v četrtek

Ljubljana, 12. januarja - Zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o pokojninski reformi se bo prekinilo v četrtek. Iz državnega zbora so namreč danes na ustavno sodišče že posredovali zahtevo za presojo, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oz. njegove zavrnitve na referendumu nastale protiustavne posledice.

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da zakon o referendumu določa, da se ob vložitvi zahteve za ustavno presojo zadrži zbiranje podpisov in potek roka za njihovo zbiranje. S prekinitvijo zbiranja podpisov v četrtek bo tako onemogočeno evidentiranje podpor v registru stalnega prebivalstva.

MNZ je o tem že obvestilo upravne enote. Ker se podpisi za podporo zbirajo tudi preko enotnega državnega portala e-uprava, v bolnišnicah, domovih za starejše, zavodih za prestajanje zaporne kazni in tujini - na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je MNZ dodatno obvestilo še ministrstva za javno upravo, za zdravje, za delo, družino in socialne zadeve, za pravosodje in za zunanje zadeve.

szo/tz
© STA, 2011