Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Računsko sodišče pozvalo h Križaničevi razrešitvi

Ljubljana, 12. januarja - Računsko sodišče je danes pozvalo premiera Boruta Pahorja, naj začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča. Sodišče je namreč v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije prodaje deleža v Splošni plovbi navedlo, da je finančno ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja.

Ljubljana.
Minister za finance Franc Križanič.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Premier Pahor mora v 15 dneh sodišču odgovoriti, kako bo ukrepal. Zakon o računskem sodišču določa, da računsko sodišče v primeru ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja izda tudi poziv za razrešitev odgovorne osebe.

Kot v danes objavljenem porevizijskem poročilu navaja računsko sodišče, ministrstvo za finance v odzivnem poročilu ni izkazalo zadovoljivega ukrepa za odpravo v reviziji ugotovljene nesmotrnosti pri prenosu državnega deleža v Splošni plovbi na Slovensko odškodninsko družbo in nadaljnji prodaji deležev Soda in Kapitalske družbe v Splošni plovbi nemškemu ladjarju Petru Döhleju.

Ta primer je sicer po besedah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa le eden od primerov neustreznega računovodskega evidentiranja poslov za račun države in občin v državnem proračunu in občinskih blagajnah, kar ustvarja nepregledno sliko dejanskega stanja javnega dolga in javnofinančnega primanjkljaja.

Eden od najbolj razvpitih primerov so npr. medsebojna razmerja med državo in Darsom pri financiranju izgradnje avtocest.

Računsko sodišče je tokrat ministrstvu naložilo konkretne popravljalne ukrepe za ustrezno ureditev evidentiranja in ker tega ni storilo je zaradi ponavljajočega se značaja tovrstne nesmotrnosti izreklo ukrep hujše kršitve obveznosti dobrega poslovanja.

jes/kk/mke
© STA, 2011