Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Portugalska na trgih uspešno zbrala 1,25 milijarde evrov

Lizbona, 12. januarja - Portugalska je danes na dražbi s prodajo tri- in devetletnih državnih obveznic na finančnih trgih zbrala 1,25 milijarde evrov. Prodala je za 650 milijonov evrov triletnih in za 599 milijonov evrov devetletnih obveznic.

Povpraševanje na dražbi je bilo močno, čeprav so vlagatelji zahtevali visoko donosnost. Portugalska je tako morala pristati na donosnost v višini 5,4 odstotka za triletne obveznice in na donosnost v višini 6,7 odstotka za devetletne obveznice.

Kljub uspešni prodaji obveznic pa bo ta članica območja evra v izogib potrebi po mednarodni pomoči morala v prihodnje še precej popraviti svoj ugled pri vlagateljih.

Uspešna izdaja obveznic je sicer pomirila portugalske oblasti, ki so prepričane, da se lahko država na mednarodnih trgih še naprej financira sama, torej brez mednarodne pomoči.

Kljub temu pa je za Portugalsko zdaj ključno vprašanje, kako dolgo bo prisiljena plačevati visoke obresti, še posebej zato, ker naj bi gospodarstvo po napovedih letos znova zašlo v recesijo. To predstavlja dodaten pritisk na javne finance.

uk/jes/uk
© STA, 2011