Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Barroso pozval k povečanju sklada za zaščito evra

Bruselj, 12. januarja - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju pozval k povečanju sklada za zagotavljanje stabilnosti evra. Države članice Evropske unije bi po njegovih besedah dogovor o tem morale doseči najpozneje do naslednjega vrha, ki je predviden 4. februarja.

Belgija.
Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Gre za poziv Evropske komisije k okrepitvi evropske družbe za finančno stabilnost, ki sedaj v treh letih predvideva do 440 milijard evrov poroštev državam v območju evra v težavah.

Ta družba je del sistema za zaščito evra, ki vključuje še mehanizem do 60 milijard evrov pomoči iz proračuna unije ter do 250 milijard evrov pomoči Mednarodnega denarnega sklada.

Barroso je pojasnil, da je krepitev tega instrumenta pomembna kot zagotovilo finančnim trgom, da evro ni ogrožen in da bodo evropski voditelji storili vse, da ga zavarujejo.

Nikakor pa to ni napoved, da bo sklad uporabljen za državo A ali državo B, je še poudaril Barroso v odgovoru na vprašanje, ali ni krepitev sklada znak, da bo Portugalska zaprosila za pomoč.

pm/mke
© STA, 2011