Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Erjavec: Poziv računskega sodišča h Križaničevi razrešitvi politično motiviran

Ljubljana, 12. januarja - Poziv računskega sodišča, naj premier Borut Pahor začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča, je po oceni predsednika DeSUS Karla Erjavca politično motiviran.

Ljubljana.
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Erjavec premieru predlaga, naj sproži ustavno presojo, sicer bo predsednik računskega sodišča Igor Šoltes najmočnejša politična osebnost v tej državi, ker bo odvisno od njegovih revizij, ali bo nekdo še naprej minister ali ne.

Po njegovem mnenju računsko sodišče prekoračuje svoja pooblastila. Računsko sodišče je namreč revizijski organ in če bi lahko predlagal takšen drastičen postopek in bi bilo res sodišče, bi morala imeti vsaka stranka v postopku možnost, da dokazuje svojo nedolžnost. V tem primeru je to onemogočanje, zato meni, da bi moral premier Pahor sprožiti ustavno presojo.

Za Erjavca je problem tudi, ker gre pri tem za stare zadeve, ki se niso dogajale v Križaničevem mandatu. Zgodba je enaka kot pri meni, gre za politično obračunavanje, je še dejal Erjavec, ki je s položaja ministra za okolje januarja lani odstopil potem, ko je računsko sodišče pozvalo k njegovi razrešitvi zaradi kršitev obveznosti dobrega poslovanja ministrstva.

kk/uk
© STA, 2011