Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Računsko sodišče pozvalo h Križaničevi razrešitvi

Ljubljana, 12. januarja - Računsko sodišče je danes pozvalo premiera Boruta Pahorja, naj začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča. Sodišče je namreč v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije prodaje deleža v Splošni plovbi navedlo, da je finančno ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja.

Premier Pahor mora v 15 dneh sodišču odgovoriti, kako bo ukrepal.

Kot v danes objavljenem porevizijskem poročilu navaja računsko sodišče, ministrstvo za finance v odzivnem poročilu ni izkazalo zadovoljivega ukrepa za odpravo v reviziji ugotovljene nesmotrnosti pri prodaji deleža Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe v Splošni plovbi.

Zakon o računskem sodišču določa, da računsko sodišče v primeru ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja izda tudi poziv za razrešitev odgovorne osebe.

Računsko sodišče je avgusta lani pojasnilo, da je v reviziji smotrnosti poslovanja pri neodplačnem prenosu, nakupu in prodaji kapitalske naložbe v portoroški Splošni plovbi med 1. januarjem 2005 in 31. decembrom 2008 ugotovilo, da vlada, ministrstvo za finance, Sod in Kad v tem procesu niso ravnali učinkovito.

jes/kk
© STA, 2011