Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Decembra v Sloveniji 6102 podjetij z blokiranimi računi

Ljubljana, 12. januarja - V Sloveniji je bilo decembra lani 6102 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, večinoma v gradbeništvu in trgovini, kažejo podatki agencije za javnopravne evidence in storitve. S tem se je število pravnih oseb, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, v primerjavi z decembrom 2009 povečalo za 16 odstotkov.

Izmed vseh pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi jih je decembra v dejavnosti gradbeništva delovalo 1319 oziroma 21,6 odstotka. V letu dni se je število gradbenih podjetij z dospelimi neporavnanimi obveznostmi povečalo za 2,4 odstotka.

Za 22,8 odstotka se je v zadnjih 12 mesecih povečalo število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v dejavnosti trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil. Decembra jih je bilo že 1330.

Še naprej se povečuje tudi povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb. Decembra je znašal 387 milijonov evrov oziroma 16 odstotkov več kot pred letom dni. Od tega je v dejavnosti gradbeništva znašal 113,8 milijona evrov, kar je med vsemi dejavnostmi največ.

kk/kk
© STA, 2011