Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Volilna udeležba na referendumu v Sudanu presegla 60 odstotkov

Juba, 12. januarja - Na referendumu o neodvisnosti južnega Sudana je svoje glasove oddalo že več kot 60 odstotkov volilnih upravičencev, kar pomeni, da je referendum veljaven, je danes povedala predstavnica na jugu vladajočega Ljudskega osvobodilnega gibanja Anne Itto. Dodala je, da se je referenduma udeležilo skoraj 2,3 milijona od skupno 3,93 milijona volivcev.

Referendum poteka v skladu s sporazumom iz leta 2005, s katerim se je po več kot dveh desetletjih končala državljanska vojna. Sporazum določa, da je 60-odstotna volilna udeležba pogoj za veljavnost referenduma, ki poteka od 9. do 15. januarja. Potreben prag za veljavnost referenduma je bil tako presežen že tretji dan.

Prvi začasni izidi referenduma naj bi bili znani 30. januarja. Končne rezultate pa bodo, če ne bo pritožb, objavili 2. februarja.

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je pred referendumom objavil časnik Sudan Tribune, naj bi kar 97 odstotkov volivcev juga, kjer živi dobrih osem milijonov ljudi, glasovalo za neodvisno državo.

vr/mc/mc
© STA, 2011