Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Komisija: Za izlitje nafte v Mehiškem zalivu krive sistemske težave

Washington, 12. januarja - Eksplozija naftne ploščadi v Mehiškem zalivu aprila lani, po kateri je v morje izteklo na milijone litrov nafte, je bila posledica sistemskih težav industrije in vlade, je v včeraj objavljenem končnem poročilu ugotovila posebna komisija za preiskavo vzrokov eksplozije. Ob tem je pozvala k spremembi zakonodaje na tem področju.

Poročilo sedemčlanske komisije, ki jo je maja lani imenoval ameriški predsednik Barack Obama, obsega 380 strani in priporoča ukrepe, ki bi jih bilo treba sprejeti za zmanjšanje možnosti ponovitve podobnih dogodkov. V eksploziji na naftni ploščadi družbe BP Deepwater Horizon 20. aprila lani je umrlo 11 ljudi, v Mehiški zaliv pa je izteklo na milijone litrov nafte, kar je povzročilo največjo okoljsko katastrofo na območju.

Sopredsednik komisije Bob Graham je na novinarski konferenci v Washingtonu povedal, da naftna industrija ni sama odgovorna za katastrofo, ampak ji ni bila kos niti vlada. Dejal je še, da da trenutno politično ozračje ni naklonjeno poostritvi pravil, vendar pa bo to nujno.

mc/rp/mc
© STA, 2011