Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Avstraliji zaradi poplav razmere vse bolj dramatične

Brisbane, 12. januarja - V Avstraliji je po najnovejših podatkih v poplavah umrlo že 12 ljudi, še 67 pa jih po navedbah guvernerke najbolj prizadete zvezne države Queensland Anne Bligh pogrešajo. Razmere v prestolnici te zvezne države Brisbane so se medtem dramatično poslabšale, saj reka Brisbane, ki teče skozi njo, še naprej narašča.

Oblasti so prebivalce najbolj ogroženih predelov tretjega največjega avstralskega mesta pozvale, naj se umaknejo v višja nadstropja oziroma naj domove zapustijo. Župan Campbell Newman je povedal, da je ogroženih 20.000 hiš.

Poplave se ne bodo umirile vsaj do sobote, prebivalci Brisbana pa so že v torek skoraj popolnoma izpraznili trgovine z živili, medtem ko so morali na protipoplavne vreče čakati tudi več kot štiri ure.

Po ocenah strokovnjakov so poplave v Avstraliji doslej povzročile škodo v višini več kot deset milijard avstralskih dolarjev. Največje izgube bodo v rudarstvu - v Queenslandu nakopljejo polovico svetovne proizvodnje premoga - in v kmetijstvu ter tudi v turizmu.

sk/mc
© STA, 2011